Att bruka jord i Skarpa Alby är egentligen tokigt eftersom namnet syftar på något som är torrt och ofruktbart (adjektivet ”skarp”). Jordbitar med mycket dålig avkastning kallas ”skarpor”. Den årliga nederbörden är mycket låg. Ändå har människor brukat jorden under mycket lång tid generation efter generation för att skapa och sätta sin prägel på det landskap som nu är ett Världsarv.
Jordbruket pågår i princip året runt på gården, men tyngdpunkten ligger under vår och höst. Under vintern är det främst maskin- och landskapsvård.
Vårbruket startar hos oss i mitten av mars med ringvältning, när man trycker ner sten som frusit upp under vintern. En ringvält är uppdelat i flera sektioner med ringar på. Det är viktigt att ringvälten väger mycket och att man inte kör för fort.
Efter detta så lägger vi ut konstgödsel på de åkrar där det behövs. Detta görs med en så kallad gödningstratt, gödningen fylls ifrån en storsäck som man lyfter upp med en lastartraktor. Gödningstratten kastar sedan ut gödningen ca 12 m brett på åkern. Vi lägger även på gödsel från korna med hjälp av en gödseltunna.
Nu är det dags för kultivering och plöjning för sådd. Kultivatorn används för att riva sönder ytan och gör det lättare att plöja. I halmstubb räcker det ofta med att bara kultivera och sedan så.
Vi använder en växelplog på gården. Det innebär att vi kör drag i drag med den, eftersom man vänder den när man kommer till kanten.
En plog vänder runt jorden så att växtdelarna hamnar underst och dör. Vår plog är också utrustad med tillpackare som jämnar till plogfårorna.
När plöjningen är klar är det dags att harva och plocka sten. Harven kör man med för att jämna till jorden. Den drar också upp sten som man plockar upp för att inte ställa till problem vid sådd och skörd.
Man harvar och plockar sten 2-3 gånger beroende på jord och vilken gröda man ska ha.
Nu när det är färdigt sås fälten, då är vi oftast framme i mars/april, majsen och säden sås ungefär samtidigt. Majsen sås i en precisions-såmaskin som lägger utsädet i raka rader. Spannmålet och vallen sås med en Rapid, som är en kombi-såmaskin som sår både gödning och säd samtidigt. Man kan även så in vall med den, tack vare en extra sålåda bak på såmaskinen där man fyller i gräsfrö.
I slutet av maj, början av juni så drar gräs-skörden (hö och ensilage) igång. Den klipps med en slåtterkross som lägger gräset i strängar. Gräset får ligga och torka någon dag för att sedan skördas.
Detta görs med en hack som plockar upp strängarna och kör det igenom en kniv-trumma. På vägen genom hacken så får gräset ensilerings-medel (biologiskt) på sig som gör att det håller sig. Gräset sprutar sedan ut i en vagn som man kopplar efter hacken.
Ensilaget (man kan säga konserverat hö) körs sedan till en plansilo där det tippas av och en lastartraktor packar det för att trycka ut luften. Silon täcks sedan med plast som stoppar luft från att ta sig in eller ut i gräset. Går det hål på plasten så riskerar man att fodret börjar mögla precis bredvid hålet.
Man skördar 3-4 gånger per år beroende på mängden regn.
Hö är torkat gräs och det ligger längre för att torka, räfsas och pressas till balar.
I augusti så börja skörden av spannmålet. Vi tröskar den och all spannmål stannar på gården för att användas som foder. Tröskan skiljer säden från stråna. Säden fortsätter sedan upp till tanken på tröskan och töms sedan i en vagn. Stråna fortsätter ut ur tröskan i strängar som sedan blir halm. Den pressar man ihop med en rundbals press. Halmen används t.ex. till att strö med i djurboxar.
I oktober så hackas majsen, den behöver en frostnatt innan den skördas. Den hackas med en självgående majshack, med en sådan hack kör man istället med vagnen bredvid hacken för att det ska gå snabbt. Så man behöver ha minst två traktorer med vagn, för att det ska rulla hela tiden.
Majsen läggs också i plansilo.
Efter majsen så börjar höstbruket, som ser ut som vårbruket i stora drag, fast på hösten sås ingen majs.
När arbetet på åkrarna är färdigt för året, är det dags för maskinerna att få lite underhåll. De tvättas med högtryckstvätt, smörjs och sätts in i maskinhallen över vintern. Även traktorerna tvättas men de fortsätter att användas till andra sysslor på gården under vintern.
11. Under vintern så ägnar vi oss åt landskapsvård. Vi använder oss av maskinell buskröjare till större ytor. Med buskröjaren öppnar man upp betesmarkerna och ser till att de inte växer igen.
Röjningen måste ske i flera år på samma ställe för att få bort buskarna helt. Vi röjer även längs stenmurar och åkerkanter för hand, det som inte djuren tar hand om.
Sedan börjar året om och vi får ta fram våra maskiner igen.
The name “Skarpa Alby” means something which is dry and not fertile (the adjective “skarp”). Fields with bad profit are called “Skarpor”. The annual precipitation is very low. Still people have cultivate the land for a long time and generation after generation, to create and put it mark to the landscape which now is a World heritage.
The work out in the fields starts here normally in the middle of March when we drives with a roller. The soil at Öland is full of stone and we have to push them back into the soil, because they froze up to the surface under the winter.
We put out artificial fertilizer where it´s needed, and of course manure from the cows at the farm are spread. Then it´s time to cultivate and plough. When you cultivate, the surface is cut and it´s easier to plough. The plough turns the soil so the old grass gets under it and dies.
We use the harrow and pick stones, we have to harrow and pick stone 2-3 times before it´s possible to sow and of course depending of which crops we shall have.
In March/April the fields are sowed with corn, grain and grass.
The harvest starts in the beginning of June with hay and ensilage, we put the most of the harvest into a silo, but some of it are dried in the field to hay and rolled to big hay bale. The harvest will be done three and maybe four times if we are lucky, depending of the weather and if we get some rain.
In August the grain ready to harvest, we use mostly all to feed our animal under the winter but good years we can sell it also. The straw is used at the farm as well.
In October it´s time to take care of the corn, it is in need of a frost night before harvesting. When the harvest time is done at the farm, we starts to prepare our field for next year and some of the fields are sowed.
Now it´s time for more indoor work, the machines are cleaned, checked and put away.
The tractors are in work all winter to blend fodder, transportation and to plough snow. In the winter a machine which cut bushes are also in use.
And then it all starts from the beginning.
Alby – AL is the tree alder, and BY means village.